Service Logistics Forum

24.09 Op de koffie bij WeY

Op 20 september organiseerde het SLF een inspirerende op de koffie bij WeY in hun prachtige locatie uitkijkend over Eindhoven. Op de koffie waren ASML, Lamers, Neways, Drake & Farrell en De Hoop. Het thema van deze ochtend was: “Investeren in Circulariteit: Hoe effectief is dat?” In de sessie kwamen vragen aan bod als: Wat betekent dit voor retourlogistiek? Voor de levensduur van onze producten? Draagt het bij aan de veerkracht van de keten? Hoe kan AI hierbij helpen? Kunnen we er geld mee verdienen?

Ervaringen en concrete voorbeelden van de verschillende bedrijven werden gedeeld. Dat circulariteit geld oplevert is een no-brainer, alleen het kost tijd. We komen als maatschappij uit een lineaire economie en de transitie vraagt om geduld. Het is een kwestie van korte termijn versus lange termijn. 

Centraal stond het type product. Een kapitaalintensief product vraagt om een andere benadering dan een commodity. Hierbij werd gekeken naar de verdienmodellen, eigenaarschap, levensduur, garantie, materiaal beschikbaarheid en het product paspoort. Is het mogelijk om producten as a service aan te bieden? Daarnaast werden ook de ontwikkelingen omtrent ESG en de  geo-politieke ontwikkelingen besproken. 

Ook de rol van AI kwam aan bod. Men was het erover eens dat AI het meest toepasbaar is in het datastuk van servicelogistiek. Hierbij werd ook een link gemaakt naar de jongere generatie medewerkers. Voor hen telt circulariteit nadrukkelijk en om hen aangesloten te houden is het interessant om te laten zien dat zij via service logistiek werkelijk kunnen bijdragen. Maatschappelijke betrokkenheid wordt tastbaar op de werkvloer. 

Er volgde een inspirerend gesprek over o.a. het verschil tussen ‘data-owners’ en ‘data-consumers’: het onderhoud wordt vaak bemoeilijkt doordat de owner niet precies weet wat de consumer met de data wil doen. Ook de vraag wie de data moet onderhouden kwam aan bod: is er één eindverantwoordelijke, of onderhoud je de data ‘gezamenlijk’? Hoe wordt er omgegaan met het onderhoud van (zeer) oude machines: aan de hand van foto’s en 2-D tekeningen, of ga je dit in de moderne technieken inbrengen m.b.v. OCR of AI 3-D tekeningen? Met deze nieuwe technieken ontstaat de behoefte voor meer en betere data; dit vraagt om een goede relatie met je ketenpartners, maar ook meer controle op de kwaliteit van de data wanneer deze data beweegt door de keten. 

Circulariteit was de verbindende factor deze ochtend. Na twee uur was het tijd om de sessie af te sluiten en zijn er diverse vervolgafspraken gepland. Het bleek een geweldige opmaat naar de Summit van 19 november waar het gaat om “De invloed van AI op de Service Logistieke Keten.” Dank aan WeY voor het hosten van deze buitengewoon interessante ochtend en uiteraard voor de koffie en lunch. Er werd nog lang met elkaar nagepraat.

Foto WeY

 

Trots op onze

SLF Deelnemers