Service Logistics Forum

24.04 Op de koffie bij de Koninklijke Marine

Op 17 april waren deelnemers van het SLF op de koffie bij de Koninklijke Marine op de Kromhout Kazerne in Utrecht. Het thema van deze ochtend was de positionering van Product Data Management binnen het maritieme domein. De volgende vragen kwamen aan bod: wat kan men op het gebied van PDM leren van andere bedrijven? Welke kansen en bedreigingen zijn er bij het delen van informatie in de keten? En wat betekent dit concreet voor service, onderhoud en circulariteit?  

Ervaringen en concrete voorbeelden van de verschillende bedrijven werden gedeeld. Er volgde een inspirerend gesprek over o.a. het verschil tussen ‘data-owners’ en ‘data-consumers’: het onderhoud wordt vaak bemoeilijkt doordat de owner niet precies weet wat de consumer met de data wil doen. Ook de vraag wie de data moet onderhouden kwam aan bod: is er één eindverantwoordelijke, of onderhoud je de data ‘gezamenlijk’? En hoe wordt er omgegaan met het onderhoud van (zeer) oude machines: aan de hand van foto’s en 2-D tekeningen, of ga je dit in de moderne technieken inbrengen m.b.v. OCR of AI 3-D tekeningen? Met deze nieuwe technieken ontstaat ook de behoefte voor meer en betere data; dit vraagt om een goede relatie met je ketenpartners, maar ook meer controle op de data kwaliteit wanneer deze data beweegt door de keten. 

Data was de verbindende factor deze ochtend. Na twee uur was het tijd om de sessie af te sluiten en werden er diverse vervolgafspraken gepland. Dank aan de Koninklijke Marine voor de interessante ochtend en uiteraard de koffie en koek.

 

 

Trots op onze

SLF Deelnemers